2014. augusztus 22., péntek

303. Filmek melegen ajánlva 6.

Az előző részek tartalmában: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész, 5. rész.

Madárfészek


Armand sikeres transzvesztita, éjszakai bárt üzemeltet Miami Beach-en. A show-műsorok sztárja Starina, azaz a tulajdonos szeretője, eredeti nevén Albert. Velük él Val, aki Armand kudarcot vallott heteroszexuális kísérletének gyümölcse. A fiú kiválasztottja Barbara, egy ultrajobboldali szenátor lánya. A szenátor kíméletlen harcot folytat a morális züllöttség ellen. Barbara boldogan invitálja szüleit Val-hoz és furcsa családjához. A szülőknek beadott mese szerint Armand görög diplomata, csakhogy nem mindenki értesül helyesen a mese részleteiről. Az eredmény: fergeteges félreértések és sziporkázó, csípős párbeszédek. (Forrás: port.hu)

A film eredetileg az Őrült nők ketrece című film amerikai feldolgozása. 1973-ban ez egy színdarab volt, majd később került a filmvászonra 1978-ban, mint francia-olasz koprodukció. 1983-ban még a Broadway is műsorára tűzte, mint musicalt. Egy nagyon humoros filmmel van dolgunk, ami időnként kicsit túlzásokba esik, de még is jól áll neki. Robin Williams kaméleonként hozza a figuráját, Nathan Lane pedig parádézik a díva szerepében. Megérdemelt volna érte egy Oscar-díjat.


Igaz szívvel (The Normal Heart)


A film az 1980-as évek elején játszódik New Yorkban, amikor Amerika először szembesül a HIV/AIDS-járvánnyal és megdöbbentő következményeivel. Az aktivistaként dolgozó Ned Weeks első kézből láthatja, amint a titokzatos betegség végigsöpör a város homoszexuális közösségén. Néhány társával és az őket támogató orvosokkal összefogva azért harcol, hogy a nemzet szemérmes szexuális politikájával szemben felfedjék az igazságot a járványról. (Forrás: port.hu)

A film eredetileg egy 1986-os színdarab, amit Larry Kramer író saját élményei alapján írt. A nem éppen könnyed témájú film, azt az időszakot mutatja be eléggé keményen, mikor az AIDS még a melegek rákjaként emlegettek és Amerikában a kormány még nem igazán figyelt oda a betegség terjedésére. Borzalmas nézni, ahogy küzdenek a meleg férfiak azért, hogy a kormány és az orvosok segítsenek rajtuk, ahogy minden ajtó bezárul előttük, miközben egymás után veszítik el szeretteiket, barátjaikat, ismerőseiket. A színdarab megfilmesítését nem bízták a véletlenre, hiszen a rendező székben Ryan Murphy (Kés alatt, Glee, American Horror Story) ült, producerként Brad Pitt működött közre, a szereplők között pedig megtalálható Mark Ruffalo és Julia Roberts. A szereplőgárdából elég sokan az életben is melegek, nyíltan vállalják másságukat. Véleményem szerint egy nagyszerű filmet sikerült alkotni, Julia Roberts és Matt Bomer pedig alakításukért díjakat kell, hogy nyerjenek.

1 megjegyzés:

  1. Nekem leginkább az 1978-as változat tetszik, Ugo Tognazzi-val: La Cage aux Folles. Igazán üdítő karikatúrát fest rólunk. :D

    VálaszTörlés